mandag 4. august 2014

Flytur til villmark og fiske - eller.

Ved ankomst Anchorage sporet vi opp et selskap som drev bushflyging og dro straka vegen ned for å finne selskapet som holdt til rett ved flyplassen. Fancy opplegg med internasjonal flyplass og i en liten dam ved siden av - hundrevis med småfly og sjøfly. Vi slet med å finne selskapet, men etter forsøk på å lette med bilen, dvs vi fant oss plutselig på en taxebane for fly, lyktes vi med å finne Regal Air. 07:55 neste dag lettet Regal Air sitt enpropells sjøfly fra dammen i Anchorage retning laken ved Lake creek, elva der vi skulle bade i fiske. Dvs, på reklamebilder skulle en tro at en kunne fiske i store dunger. Slik er det ikke, et velregulert fiske med baglimits på de fleste arter og et virvar av regler da det reguleres ofte ut fra de ulike vassdrag eller områder. Vi hadde derimot ingen behov for storfiske slik sett, nok til mat, resten ble catch and release.

Så startet en bushvandring, etterhvert etter en sti, men elva hadde, som alltid, steinøra på andre siden. Etterhvert kom vi fram til mer enn en sti, tilsynelatende ATV sti. Og etterhvert kom ATVen og mannen derpå bebudet at dette var privat eiendom, et skilt vi tidligere hadde antatt var utgått på dato. Nils prøvde seg som diplomat men aldri har vel ornitologen mislyktes mer i sin karriære enn akkurat her. Dvs tilbake noen hundre meter og oppover langs elva etter en langt mer kronglete sti. Men etter nærmere en times vandring skimtet vi steinør på rette sida. Elva delte seg derimot i to og vi var usikre på om det gikk fisk i vårt leie. Ned til bredden for observasjon, først helt dødt og pessimismen var nok godt synlig på begge verdensmestrene, så smalt det. Skikkelige vak og beslutningen var tatt - vi blir her.

Og i Alaska er det alltid spennende å starte fisket for du vet ikke hvilke arter som befinner seg i elva. Men første bud var å sikre frokosten. Og den var sikret etter ca 15 minutter, da hadde vi landet to regnbueørretter og en pukkellaks. Flott og sprek regnbueørret, skikkelig moro. Etter frokost måtte vi roe ned og i den grad vi fisket ble det catch and release som det heter på godt norsk. Oppdaget etterhvert at det også gikk stor laks i elva. Denne var derimot rød og vi greidde ikke lure den. Enten var redskapet vårt for smått eller så var han for opptatt av å posisjonere seg for gyting.

Så kom nedturen, og det som ofte kan være frihetens USA sine negative sider. Kan ikke gå i detalj på alt men det startet et fiske assistert av båter med store påhengsmotorer. Enten stoppet de båten og fisket fra land, eller så fisket de i hytt og pine fra båten som de enten dorget med ved hjelp av motoren, eller de drev nedover elva og fisket like mye i hytt og pine. Men vi bestemte oss for at dette skulle ikke ødelegge opplevelsen vår. For fisket og like mye opplevelsen ved å følge med laksen oppover elva var eventyrlig. Og etter hvert hadde vi landet følgende arter - Regnbueørret, Humpy(pukkellaks), Cutthroat og Coho (Silver) Salmon. I tillegg kunne vi se store Sockeyes eller Red Salmon, men denne greidde vi aldri å lure. Etter to netter i delvis buklete underlag er det godt å lande i seng her i Seward der vi nå befinner oss. Regnet er tilbake men vi håper på bedring i morgen. I morgen blir det fra minutt til minutt - ingen planer ennå.

Bedre med en Humpy i handa enn hundre Sockeyes i elva.

Søndagsfrokost, Cutthroat (til venstre) og regnbueørret.

Coho eller Silver Salmon.


2 kommentarer:

  1. Hei og velkommen tilbake til sivilisasjonen! Dette er jo stort, dere har fått
    innfridd fiskedrømmen i Alaska. Jeg syns regnbueørretten så delikat ut,
    laksen er jeg litt mer usikker på, den så ikke veldig "norsk" ut, hvordan smaker den? Finnes det ikke "norsk" laks i Alaska? Nå er jeg litt nysgjerrig.
    Men der det er laks er det vel også bjørn? Nå er det bevist at bjørner er snille dyr. Så nettopp en liten filmsnutt hvor en bjørn reddet en kråke fra å drukne, og kråka ble ikke hverken frokost eller middag, det er helt sant.
    Så hvis dere skulle få trøbbel, så kan det være at bamsen kommer dere til unnsetning.

    ENJOY THE WILD ALASKA !!

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal være ærlig på at ørretten smakte bedre enn laksen, men laksen med stor en status som stær ska bli må alltid med på bildene vet du. Takk for hilsen, ja bjørnen så vi fra flyet og hørte han i krattet men ingen konfrontasjon. Nå er det ned til frokost - og det er oppholdsvær.

      Slett